Marian

Maria Adriana Regnera of gewoon Marian Rijk (1973) groeide op in Nijverdal en studeerde Industrieel Ontwerpen in Delft. Ze werkte jarenlang als projectmanager en uitgever van online leermiddelen.

Toen een vriendin zei, 'jij moet al die verhalen die je loopt te verzinnen maar eens opschrijven,' deed ze dat. Ze volgde een schrijfopleiding, won de schrijfwedstrijd Bergen bloedt en debuteerde in 2012 met de literaire thriller Dieptepunt onder Maria Rijk. Haar tweede thriller Blauwdruk verscheen twee jaar later.

Jarenlang verzamelde ze de herinneringen aan haar grootouders om hun levensverhaal op te kunnen tekenen voor volgende generaties. Haar verzamelwoede en onderzoekswerk resulteerde in het familie-epos Polderpioniers (2016): een waargebeurd verhaal over de strijd om het voortbestaan van een Nederlandse boerenfamilie.

Op 12 april 2018 rolde haar vierde boek van de drukpers: Eeuw in versnelling, een familiegeschiedenis waarin de introductie van de fiets - en de daaraan gerelateerde maatschappelijke ontwikkelingen - een belangrijke rol speelt.

Op dit moment werkt ze aan het levensverhaal van Rie Mastenbroek. Het boek over de 'Keizerin van Berlijn' verschijnt mei 2020.

Marian geeft les aan de Schrijversacademie en begeleidt auteurs.


2 opmerkingen:

 1. Dag Marian. Het boek Polderpioniers heb ik met bijzonder veel interesse gelezen. Ik kreeg het te leen van mijn zus en begreep van haar dat meer familieleden het al hadden gelezen. Het bijzondere is dat mijn moeder ( Adriana)de dochter is van Cornelis de Jonge. Deze Cornelis, mijn opa, was de zoon van Adriana Rijk en Jan ( Joannes) de Jonge. Deze informatie vond ik in de genealogie van de familie De Jonge. Mijn moeder heeft mijn vader ,Piet van der Borgt, leren kennen via haar oom Jan, de halfbroer van haar vader, in Kruiningen. Piet en Kees Rijk waren bevriend. Mijn ouders kregen inderdaad bezoek uit de Wieringermeer van Naan en Kees. Dat kan ik me nog vaag herinneren. Ik ben echter het negende kind van de veertien die mijn ouders kregen. Mijn oudere zussen hebben daar nog scherpere herinneringen aan. De naam Naan Lodiers klonk mij dan ook bekend in de oren. Zo komt die tijd via jouw boek en de verhalen die rond gingen in mijn familie over de Wieringermeer tot leven. Mooi vind ik dat je zoveel naslagwerk hebt verricht en de wordinggeschiedenis van Zeeland op deze boeiende manier hebt verweven met een familiegeschiedenis.
  Een zaak intrigeert me nog wel. Naan zou als dienstmeid vanaf 1928 hebben gewerkt bij een familie Van der Borgt in Hansweert. Het gezin had negen kinderen. Ik ben er nog niet achter bij welke broer van mijn vader zij dan gewerkt zou hebben. Er woonden drie oudere broers van mijn vader in Hansweert. Een van hen had dus negen kinderen. Ik ga dat nog eens navragen bij de oudste zussen!
  Als het boek nog eens een tweede druk mag beleven, wil je dan onze familienaam verbeteren? Dank voor je prachtig verhaal. Trees van der Borgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Trees, hartelijk bedankt voor je reactie! Op de een of andere manier is je bericht verlaat binnengekomen, maar ik stel je aanvullingen en persoonlijke geschiedenis op prijs. Ik zal de spelfout meenemen.
   En we zijn dus familie! Leuk! Wie weet treffen we elkaar eens. Veel groeten!

   Verwijderen