Boeken

 
VERGETEN GOUD (leesfragment)
Het leven van olympisch kampioene Rie Mastenbroek

Als meisje uit een arbeidersfamilie leek Rie Mastenbroek allerminst voorbestemd tot een leven als topsporter. Per toeval werd in 1930 haar talent ontdekt door een oplettende coach van een Rotterdams dameszwemteam, en op haar zeventiende deed ‘Rieki’ de wereld versteld staan door op de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 drie gouden medailles en een zilveren te veroveren. Bij thuiskomst wachtte haar een heldenonthaal.

De roem bleek echter van korte duur. Toen duidelijk werd hoezeer de Olympische Spelen van Berlijn deel uitmaakten van Hitlers propagandamachine, was Mastenbroek opeens het meisje dat voor de nazi’s had gezwommen, een stigma waar ze haar leven lang mee zou worstelen.

In dit meeslepende boek verweeft Marian Rijk op ingenieuze wijze het levensverhaal van het buitengewone zwemtalent Rie Mastenbroek met de opkomst van de zwemsport, tegen het decor van het vooroorlogse Nederland. 

'Een geslaagd eerbetoon aan Rie Mastenbroek, vergeten olympisch kampioene' - NRC

'Vergeten goud is een van Ronald Gipharts verrukkelijke sportboeken'- AD


EEUW IN VERSNELLING (leesfragment)
Hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde

Eeuw in versnelling schetst aan de hand van de geschiedenis van het familiebedrijf Gazelle hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde.

In 1892 begint Willem Kölling in Dieren een fietsenfabriek: Gazelle. Het familiebedrijf overleeft twee wereldoorlogen en een economische crisis en ontwikkelt zich tot een moderne onderneming. Maar er is ook tegenslag. Door de toegenomen internationale concurrentie en een te gemoedelijke bedrijfscultuur wordt de familie in 1970 gedwongen haar geliefde fabriek te verkopen.

Eeuw in versnelling is een intrigerend familieverhaal over een dorpsfabriek die uitgroeit tot een wereldconcern, maar haar dorpse karakter nooit helemaal van zich af weet te schudden.

'Het zijn een paar boeken in één: een familiegeschiedenis, de oprichting van Gazelle, de geschiedenis van een vervoermiddel en een sociale beschrijving wat er is gebeurd toen de fiets werd uitgevonden. Dat heeft Marian heel subtiel met elkaar vermengd.' - NPO radio 4 (Boek van de week) 

'Het is een prachtig boek geworden. Marian Rijk heeft het allemaal, het persoonlijke en het zakelijke, tot een interessant geheel gevoegd.' - De Gelderlander


POLDERPIONIERS (leesfragment)
Het verhaal van een boerenfamilie

In 1857 loopt de jonge en onbevangen landarbeidersdochter Adriana voor het eerst de stadspoort van Goes door om te gaan werken als dienstbode. Twee jaar later is ze ongehuwd zwanger. Deze gebeurtenis vormt het begin van een verhaal over de strijd om het voortbestaan van een Nederlandse boerenfamilie.

Wie erft de boerderij? Dat is de vraag waarmee elke kinderrijke boerenfamilie vroeg of laat te maken krijgt. Nieuw ontgonnen land, de polders, bieden uitkomst voor deze gezinnen. In 1927 start de drooglegging van de Wieringermeerpolder; tien jaar later krijgen Kees, het kleinkind van Adriana, en zijn vrouw Naan een perceel toegewezen. Op dat kale polderland, waarin alle wegen, sloten en vaarten met een liniaal zijn uitgetekend, begint het boerenechtpaar hun zo fel begeerde eigen boerderij, en worden daarmee polderpioniers.

Aan de hand van een weergaloos familie-epos schetst Marian Rijk honderd jaar maatschappelijke en economische ontwikkelingen in Nederland.

'Geweldig verhaal over plattelandsleven in Zeeland, Brabant en de Wieringermeer in de negentiende en twintigste eeuw.' - Trouw 

'Door zover terug te gaan, maar vooral ook door het raadplegen van talloze bronnen en archieven heeft Marian Rijk behalve een familiekroniek ook een geschiedenis geschreven van twee eeuwen Zeeuws platteland: armoede, ziekte, drankmisbruik en starre opvattingen, maar tegelijk: idealen, emancipatie en vooruitgang.' - NRC


BLAUWDRUK
Blauwdruk Maria Rijk
Een dag voor haar veertiende verjaardag loopt de dochter van Ellen van huis weg. ‘Ik ben naar mijn vader toe,’ smst ze. Maar Ellen heeft Katja nooit verteld wie haar vader is. Als haar dochter erachter komt wie hij is, en werkelijk naar hem toe gaat, zal ze groot gevaar lopen. Ellen wil alles doen om Katja te beschermen, maar elk spoor naar haar dochter loopt dood.

Waar is Katja? En hoe vertelt Ellen haar dochter ooit de waarheid over haar afkomst?

'Blauwdruk is een echte vrouwenthriller en een aanrader voor de liefhebbers van de psychologische thriller.' - Vrouwenthrillers.nl

'Dit boek heeft een verrassende ontknoping. Er gebeurt iets dat ik totaal niet verwacht had, maar dat heel goed in het verhaal past. Heerlijk!' - De boekblogger


DIEPTEPUNT
Op een zaterdagochtend wordt Martha in Utrecht aangereden, bedreigd en in elkaar geslagen door een onbekende vrouw. Martha raakt in de weken die op het ongeluk volgen de controle over haar zo geordende leven kwijt. Ze komt tot ontdekkingen die elke zekerheid in haar leven doen verdwijnen.

Dieptepunt Maria RijkHaar huwelijk, haar kinderen, haar baan, haar zelfvertrouwen… alles wordt op het spel gezet. Het trauma dat zich in haar jeugd heeft afgespeeld wordt opnieuw opgerakeld. En als Martha’s kinderen ook doelwit blijken te zijn van de onbekende vrouw, gaat ze tot het uiterste om de eenheid van haar gezin te waarborgen en te beschermen.

'Bitter, maar waar: onderschat nooit je vijand.' - Volkskrant

'Originele ontknoping en tot op het einde toe spannend.' - Biblion

0 reacties:

Een reactie posten