Mobilisatie WW1

Even iets heel anders op dit blog.

Ik schrijf - midden in de lancering van Blauwdruk - trouw verder aan #boek3. En daar worstel ik met het volgende vraagstuk:

Het is 1914 - en de eerste wereldoorlog is daar. Nederland wil neutraal blijven en mobiliseert op 31 juli 1914 de strijdkrachten. In totaal worden 203.000 soldaten opgeroepen. Zij bewaken de grenzen en vluchtelingenkampen, handhaven de openbare orde en brengen wegversperringen aan. 

In Zeeland is er een boer met twee zonen: Jan van 20 en Kees van 18. Ik weet dat Kees de hele oorlog in dienst is geweest, maar ik weet niets over Jan.

Mijn vraag: is het waarschijnlijk dat een boer zijn beide - en enige - zonen 4 jaar lang kwijt was aan de mobilisatie?

Ik vermoed namelijk dat de boer in kwestie heeft geprobeerd om zijn oudste zoon bij zich te houden, als werkkracht op de boerderij. Als hij beide zonen 4 jaar lang kwijt was, moest hij voor twee man vervanging zoeken. Een dure kwestie.

Kon een boer een zoon vrij laten stellen van dienstplicht vanwege bovenstaande?

Alle informatie is zeer welkom!

& alvast heel veel dank.

dienstplichtigen eerste wereldoorlog
Derde van rechts - de man met zijn armen over elkaar voor de stenen muur - is Kees

2 opmerkingen:

  1. Toevallig blogde ik vorige week over WO l en stuitte toen op www.huisdoorn.nl, dat tegenwoordig een museum over de eerste wereldoorlog huisvest. Als ze hier geen antwoord op je vraag hebben, kunnen ze je vast doorverwijzen. Daarnaast heeft de KB de site Delpher.nl; een site met miljoenen gedigitaliseerde boeken-, kranten- en tijdschriftenpagina's waarin je full tekst kunt zoeken. Ideaal voor historisch onderzoek. Geen pasklaar antwoord, maar hopelijk wel de juiste richting.
    Succes en groet,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankje wel voor je tips, Robert. Ik ga even kijken (ik woon vlakbij Doorn!) en verder zoeken, en even je blog lezen - dat snap je!

    BeantwoordenVerwijderen