Blauwtje lopen

Wel eens koffie in een blauw kopje gekregen?
Dat is een slecht teken, zo heb ik net gehoord.

En wel hierom:
Vroeger kreeg de oudste zoon uit een boerenfamilie de boerderij. Zo was het nou eenmaal. Dikke pech voor de tweede, derde, vierde etc zoon. Dochters waren voor de erfopvolging al helemaal nutteloos. Die mochten alleen melken en karnen en helpen bij het huishouden, maar niet de baas zijn. (dus die boerinnen uit Boer zoekt vrouw bestonden vijftig jaar geleden gewoonweg niet)
Als nou een boer alleen maar dochters had, dan had hij een fiks probleem. Een dochter moest dan DE perfecte schoonzoon schaken, aan wie de boer zijn boerderij toe durfde te vertrouwen. Als de dochter een verloofde mee naar huis nam, om kennis te maken, dan bekeek de boer de jongen als hij aan kwam lopen. Hij praatte met hem en vroeg zijn vrouw om de jongen een kop koffie te geven.

Belangrijke info hierbij: in de zondagse servieskast stond 1 blauw koffiekopje.

Als de boer de jongen nu niet geschikt achtte, dan vroeg hij zijn vrouw het blauwe kopje te gebruiken. De arme verloofde wist wat dat betekende: hij kon meteen afdruipen.

Weer wat geleerd vandaag - nu even een bakkie doen.

koffie

1 opmerking:

  1. Ha, grappig! Alhoewel afgewezen worden als je niet meer van jezelf hebt kunnen laten zien dan hoe je het erf op kwam lopen toch wel erg sneu is. Misschien lieten ze wel zo maar de beste schoonzoon gaan!

    BeantwoordenVerwijderen