Ontdekking

Vandaag was ik in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), gevestigd in het zeventiende-eeuwse fort de Citadel in Den Bosch. Mooi, heel mooi, maar ik kwam niet voor het fort. Ik was daar omdat ik op het online archief van het BHIC onder het kopje 'Criminele voorouders' mijn oma's naam had ontdekt. Een smetje, een foutje, een overtreding, een misdaad; ik had geen idee wat mijn oma had uitgespookt.

Proces-verbalen en vonnissen zijn niet online in te kijken, en daarom toog ik naar dat fort. En daar zat ik, te midden van dertien kartonnen dozen met massa's gerechtelijke documenten, aangedragen door een kromme morsige man (zoals een archiefmeneer hoort te zijn).

Vonnis oma

Ik moest wat ingewikkelde krulletters en ouderwetse woorden doorgronden en wist het toen:
Mijn oma, 22 jaar, wordt op 6 december 1923 staande gehouden met haar rijwiel (lees: fiets) op de weg Rucphen-Zundert (het vroor en het was een pokke-end, zo heb ik later opgezocht). Ze kan niet de rijkaart 1923/1924 die bij het rijwiel hoort tonen, en daarom krijgt ze een rechtszaak aan haar rok wegens 'overtreding tegen het weggeld.'

Het weggeld?
Ja, het weggeld: In 1907 wordt door de provincie Noord Brabant besloten dat iedereen die gebruikt maakt van de provinciale wegen (en auto's waren er amper nog) met een fiets, een paard en wagen, al zit iemand op een muilezel, belasting moet betalen.
Wow.
Dat wist ik niet dus hè. En dat heb ik vandaag ontdekt.

De rechtbank veroordeelde mijn oma tot 3 gulden boete of 3 dagen hechtenis. Een vrij klein smetje, vind ik.

Wat heb jij vandaag ontdekt?

Nav dit blog vroeg het BHIC me een blog te schrijven over mijn bezoek aan het Citadel. Het verscheen op brabantbekijken.nl. 

3 opmerkingen:

 1. Een bijzondere ontdekking! Ik ontdekte vandaag dat als ik een Barbie Unokaart voor het hoofd van mijn dochter hield, ik een halve Barbie van haar kon maken. Tja.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee, wat leuk om te lezen Maria! Grappig dat je zo je oma hebt getraceerd en inderdaad; echt crimineel is ze niet te noemen... Belandt het voorval mogelijk nog in één van je boeken?

  (Dan gaan we hier nog ons uitvechten wie jou de stukken heeft gebracht; de vrouwelijke collega's vallen sowieso af maar niemand van de mannen vindt zichzelf hier krom en morsig :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha! ik neem enkele interpretatie-vrijheden in dit blog, dat begrijp je ;-)

   Verwijderen