Kofschip

In de brugklas stuurde mijn leraar Nederlands mij de klas uit toen ik aangaf nog nooit van het kofschip gehoord te hebben. Vol onrechtvaardigheidsgevoel, maar ook intense nieuwsgierigheid naar dat gekke codewoord telde ik de minuten op de gang. Pas op de fiets naar huis legde een vriendinnetje uit wat het kofschip nou eigenlijk betekende.

De achterstand die ik had (mijn basisschool bleek wat hoofdstukken Spelling overgeslagen te hebben ...) haalde ik op de middelbare school niet meer in. De ontdekking van de spellingchecker maakte mijn teksten wat slimmer (want maak je spelfouten, dan ben je blijkbaar dom), maar de echte verbeterslag kwam toen ik drie jaar geleden via mijn werkgever betrokken werd bij beterspellen.nl

Beterspellen.nl doe je elke werkdag 2 minuten. Vier multiplechoicevragen controleren of je de spellingsregels kunt toepassen, en maak je een fout, dan krijg je uitleg over de regel. Op een prettige manier verslavend en zeer nuttig, want langzaam maar zeker heb ik het Nederlands doorgekregen: koppeltekens, vervoegingen, samenstellingen etc. Afgelopen week werd beterspellen.nl verkozen tot Website van het jaar 2013. Geheel terecht.

En nu heb ik mijn grote stap voorwaarts gemaakt. Ik heb me opgegeven voor deelname aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Er zijn dertig plaatsen beschikbaar, en ongetwijfeld zullen ook grote taalvirtuozen zich inschrijven, dus ik maak me geen illusies. Maar als het lukt, als ik er bij ben op 18 december in de Eerste Kamer, dan stuur ik beterspellen.nl absoluut een bloemetje.


2 opmerkingen:

  1. Ik geloof dat mijn moeder die site ook gebruikt, is er altijd enthousiast over. Zelf ook maar eens gaan kijken :)

    BeantwoordenVerwijderen